Freelance Çalışanlar için 5 Zaman Yönetimi Önerisi

Bazen ne yaparsan yap, freelance çalışan biri için zaman uçup gider… Çoğu kişi, daha fazla özerkliğe sahip olmak ve çalışma programları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak için freelance çalışmaya başlamaktadır, öte yandan freelance bir çalışan olarak iyi bir iş-yaşam dengesi için zamanı yönetmek zordur.

Tam zamanlı olarak freelance çalıştığınızda, büyük bir özgürlüğün yanı sıra, müşterilerinizi, asıl işinizi ve diğer kişisel meselelerinizi dengelemenin zorluğunun da geldiğini göreceksiniz. Her şeyi yapmak için zaman bulmakta zorlanıyorsanız, daha kısa sürede daha fazlasını yapabilmek için zamanınızı nasıl daha iyi yöneteceğinize dair beş ipucu burada!

1. Zamanı bölme (time-blocking) pratiği

Zamanı bölmek için, bir proje veya müşteri için belirli bir saat aralığı ayırmak gerekmektedir. Görevleri önceliklerine ve sabit saatlere göre planlayarak gününüzü verimli bir şekilde planlayabilirsiniz. Bu, bir proje üzerinde çok fazla zaman harcamanızı önleyecek ve diğer görevler için zihninizi taze tutmanıza yardımcı olacaktır.

Bu tür bir iş akışı, yalnızca belirli müşterilere odaklanmanıza ve daha az dikkat dağınıklığı ile işlerinizi halletmenize olanak tanır. Bunu, belirli (ve gerçekçi) hedefler içeren bir yapılacaklar listesi oluşturarak tamamlayın ve o gün için yapılması gereken her şeyi tamamladığınızdan emin olun!

2. Sık aralar verin

Kolayca zaman kavramını yitirip, tek bir proje üzerinde saatlerce çalışabilirsiniz. Ancak böylelikle, hiçbir şeyi halletmeden kendinizi yıpratmış olursunuz. Zamanı bölmenin devamı olarak, projelere dinlenme süreleri eklemelisiniz. Birincisi, zihninizi taze tutar ve zihinsel engelleri önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda büyük bir tükenmişlikten sizi koruyacaktır.

Enerji ve konsantrasyon seviyenize bağlı olarak her 15, 30 veya 60 dakikada bir mola verin.

Bunu yaparken masanızdan uzaklaşarak gerçek bir mola verdiğinizden emin olun! Temiz hava almak, telefon görüşmeleri yapmak ve en önemlisi gözlerinizi dinlendirmek için evinizde (veya dışarı çıkarak mahallenizde) dolaşabilirsiniz. Freelance çalışan olarak, ekrana bakarak tonlarca saat harcarsınız. Bundan dolayı daha iyi çalışmak için gözlerinizin dinlenmiş olmasına ihtiyacınız vardır.

3. Görevlerinizi önceliklendirin

Müşterileriniz, işleri zamanında teslim etmeniz için size güvendiğinden, serbest çalışma dünyasında son teslim tarihlerinize uymak çok önemlidir. İsteyeceğiniz son şey, müşterilerinizin iş akışına engel olmaktır.

Beklentilerini karşıladığınızdan ve kaliteli işler sunduğunuzdan emin olmak için öncelik, zorluk ve teslim tarihine göre bir görev listesi oluşturun. Yüksek öncelikli görevlerden düşük öncelikli görevlere doğru etkili bir şekilde çalışın.

Böylelikle, genellikle freelance çalışanları bunaltan, teslim sürelerinin gerisinde kalınmasına ve nihayetinde müşteri kaybına neden olabilecek bekleyen işlerin birikmesini önlemiş olursunuz.

4. Proje yönetimi yazılımları kullanın

Freelance çalışanlar, idare görevleri de dahil olmak üzere iş kolları için her şeyden sorumludurlar ve tüm bu sorumluluklar hızla üst üste binebilir, bu da her şeyi takip edebilmenin hiçbir yolu yokmuş gibi hissetmenize neden olur. Fazla strese girmenizi engelleyerek, rahatlıkla projelerinizi takip etmek için Trello, Monday veya Asana gibi dijital proje yönetim sistemlerini kullanabilirsiniz. Bunlar temelde bir ajandanın dijital sürümleridir, burada her görev için alt görevler ve son tarihler ayarlayabilirsiniz.

Eğer sizinle birlikte çalışan başka kişiler varsa, bu platformlar tüm dosyalarınızı tek bir yerde depolarken görevleri paylaştırmayı kolaylaştırır. Dijital platformlar, son teslim tarihlerini tekrar kontrol etmek zorunda kalmadan herkesin kendi özel rolleri dahilinde sorumlu olmasını sağlar.

Ancak sadece tek başınıza çalışıyor olsanız bile, bir proje yönetim aracına sahip olmak, özellikle müşterilerinizin ve sahip olduğunuz görevlerin sayısı artmaya başladığınızda, tüm projelerinizle ilgilenebilmenizi sağlar.

5. Etkin Zaman Yönetimi Uygulamaları kullanmak

Bazı müşteriler, fiili çalışma saatlerini takip etmek için TimeDoctor veya Clockify gibi zaman yönetimi uygulamalarını kullanmanızı talep eder. Bu uygulamalar, müşterilerin işi bitirmenizin ne kadar sürdüğünü görmelerine, ayrıca faturalandırma ve zaman yönetimi konusunda da size yardımcı olur.

Modern zaman yönetimi uygulamaları, freelance çalışanların zamanı takip etmesine ve bekleyen tüm işleri tamamlamak için görevlere sınırlar koymasına yardımcı olur. Zaman yönetimi uygulamaları ayrıca dikkat dağıtıcı unsurları sınırlandırabilir, takviminizi düzenlemenize, toplantı planlamanıza yardımcı olabilir ve genel üretkenliğiniz hakkında size bir fikir verebilir.

Örneğin, bir müşterinin veya belirli bir görevin orantısız bir şekilde zamanınızı tükettiğini görürseniz, otomasyon araçlarını veya daha verimli yöntemleri arayabilirsiniz. Veya zamanınızın diğer, daha kârlı müşterilere daha iyi şekilde harcanıp harcanmayacağını değerlendirebilirsiniz.

Bir proje yönetimi platformu kullanarak zamanınızı güvenceye alın

Freelance çalışanlar genellikle zamanlarını yönetme zorluğuyla karşı karşıya kalırlar. Üstlendiğiniz projeler, diğer yükümlülüklerle birleştiğinde bunaltıcı olabilir ve bu durum sizin stresli ve bunalmış hissetmenize neden olabilir.

Serbest çalışanların görevlerini verimli bir şekilde yönetebilmelerinin bir yolu da, Devlynk gibi proje yönetimi yazılımlarını kullanmaktır.

Devlynk, freelance developer’lar düşünülerek tasarlandı. Görev yönetiminden faturalandırmaya kadar her şeyi yönetmenize yardımcı olmak için buradayız; bu da gerçekten kaliteli işler sunmak ve müşterileri mutlu etmek için kalan daha fazla zaman demektir.Bugün deneyin ve sadece bir haftada üretkenliğiniz hakkında nasıl hissettiğinizi görün. Henüz üye değilseniz, şimdi kaydolun ve platformumuzun sizin için neler yaptığını keşfedin!