Freelance yazılımcıların evden çok daha verimli çalışmalarına katkı sağlayacak 6 ipucu

Eğer siz de bir freelance yazılımcıysanız, muhtemelen dünyanın dört bir yanındaki tüm profesyoneller gibi pandemi nedeniyle son bir yıldır evden çalışmaya devam ediyorsunuz. Evden çalışmak oldukça keyifli olsa da, ara ara ofiste birkaç arkadaşımızla bir araya gelerek ya da bir kafede kahvemizi yudumlarken çalışmayı hepimiz özledik. Sürekli evden çalışma zorunluluğu bazen hem psikolojik olarak bizi yorabiliyor, hem de belli zamanlarda verimimizin düşmesine sebep oluyor.

Birbirinin aynısı görünen günlerde keyifle verimli çalışmayı bazen unutabiliyoruz. Bu yazıda evden çalışma günlerimiz devam ederken, bir freelancer yazılımcı olarak işe nasıl daha iyi odaklanabileceğiniz ve nasıl daha verimli çalışabileceğiniz üzerine 6 ipucunu sizler için derledik.

1-Zamanını iyi yönet.

Freelance bir yazılımcı olarak belli bir saatte mesaiye başlamak ve bitirmek zorunda değilsiniz, evet. Fakat işiniz için kaliteli bir zaman yönetimi yapmadığınızda bu olumsuz bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Teslim tarihine yetişmeyen projeler, proje sahiplerinden şikayetler, yeterince vakit ayrılmadığı için kaliteli iş ortaya çıkaramamak gibi bir sürü soruna neden olabilir. İşte bu yüzden haftalık ya da günlük bazda bir zaman planlaması yaparak kendi çalışma saatlerinizi oluşturmalı ve zamanınızı iyi yönetmelisiniz. İşlerinizin aksamaması ve son dakika stresi yaşamamanız için takviminizi iyi planlamanız ve zamanınızı iyi değerlendirmeniz son derece önemli.

2-Proje elementlerini iyi anla. Parçalara böl. Oluşturduğun plana sadık kal.

Genellikle bir işe tam anlamıyla odaklandığımız süre 1-2 saat kadar. Bu süreyi aştığımız zaman çalışma verimimiz düşüyor, hata yapma riskimiz artıyor. Bu nedenle proje elementlerini iyi anlayarak, örneğin gününüzü 90 dakikalık çalışma sürelerine bölerek 4-5 saatlik bir planlama yapabilirsiniz. Her 90 dakikada bir ortalama 10-15 dakikalık aralar vererek çalışmaya devam etmeniz oldukça faydalı olacaktır. Bu arada biraz temiz hava alabilir, biraz sosyal medyada gezinebilir, belki de bir kahve alıp ve sonra işe geri dönebilirsiniz.

Enerjinizi yeniden toparlayıp bilgisayar başına tekrar oturduğunuzda işinize çok daha iyi odaklandığınızı göreceksiniz. Buradaki kilit nokta ise molalarla devam ettiğiniz çalışma planınıza sadık kalmanız!

3-Proje sahibinin beklentisini iyi anla. Online görüşmeler sonrasında süreçleri proje sahibiyle tekrar gözden geçir.

Her projenin farklı gereklilikleri ve her proje sahibinin farklı beklentileri olması konusu her  freelance yazılımcının tüm projelerde karşılaştığı bir durum. Proje sahibinin, projeden ve çalışmanızdan beklentilerini iyi anlamak projenin başarısı için çok değerli. Proje sahibiyle online görüşmeler yapabilir, süreci gözden geçirebilir ve aynı doğrultuda gittiğinizden emin olarak harika işler ortaya çıkarabilirsiniz.

4-Çalışma dosyalarını düzenle. Bulut sisteminde depola.

Projelerinizin çalışma dosyalarının düzenli olması dikkatinizin dağılmaması için oldukça önemli. Her daim düzenli çalışmak bir freelance yazılımcı için olmazsa olmazların başında geliyor. Bunun yanı sıra tüm çalışma dosyalarınızı bulut sistemi üzerinde tutmanız ve saklamanız da her zaman güvenli erişim açısından oldukça önemli bir nokta.

5-Online toplantılar sonrası notlarını haftalık programına ekle. Önceliklerine göre çalışmalarına yön ver.

Son bir senedir yüz yüze toplantıları hepimiz unuttuk. Artık takvimlerimiz art arda online toplantılarla dolu. Verimli çalışmaya devam etmenin   püf noktalarından biri de  online toplantılar sonrası önemli notları haftalık çalışma programına eklemek. Tüm notlarınızı düzenleyerek önceliklerine göre sıralayabilir  ve ona göre bir çalışma takvimi oluşturabilirsiniz.

6-Çalışmayı daha keyifli hale getirmek ve verimini arttırmak için en iyi çalıştığın gün aralığını keşfet.

Bir sabah insanı mı yoksa gece insanı mı olduğunuzu muhtemelen biliyorsunuzdur. Birmingham Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar gece geç yatıp sabah geç kalkanların, tipik bir iş günü saatlerinde daha az dikkatli olduğunu buldular. Eğer siz de gece insanıysanız muhtemelen sabah 6’da başlayan bir çalışma günü sizin için verimli olmayacaktır.

“When: The Scientific Secrets of Perfect Timing” kitabının yazarı Daniel Pink’e göre, erken kalkan biri, gece geç saatlere kalan biri veya arada bir yerde olup olmadığınızı bilmek, gün boyunca üretkenliğinizi optimize etmenize yardımcı olabilir. Bu sayede çalışma için ayırdığınız süreyi daha keyifli hale getirebilirsiniz.