Proje Gereksinim Dokümanı Oluşturmak ve Faydaları

Bir yazılım geliştirme projesinin en kritik noktalarından biri proje gereksinimlerinin doğru bir şekilde anlaşılabilmesi ve analiz edilebilmesidir. İnandığınız, hayalini kurduğunuz bir projenin kusursuz bir şekilde tamamlanması ve size hizmet etmesi ancak sınırları önceden belirlenmiş, doğru bir planlamayla mümkün olmaktadır. Peki bu plan nedir, nasıl yapılmalıdır, proje ihtiyaçları nasıl öngörülebilir diye soruyorsanız, bir proje geliştiricisi olarak sektörde yalnız olmadığınızı bilmenizi istiyoruz.

Proje sahiplerinin en çok zorlandığı nokta, ihtiyaçlarını ve proje beklentilerini yazılım dilinde aktarmak ve proje için önemli yazılım alt yapısının başlıklarını belirlemek oluyor. Yazılım projelerinde sağlam bir temel proje gereksinimlerin toplanması ile başlar. Teknik ekipler ne geliştireceklerini ve bu çözümün müşteri ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını bilmelidir. Benzeri bir şekilde projenizi test edenlerin neyi test edeceklerini bilmeleri gerektiği gibi.

Özenle hazırlanmış bir gereksinim belgesi tüm bunları sağlayabilir. Bir gereksinim belgesi oluştururken, müşteri, proje yöneticisi, müşteri hesap yöneticisi, yazılım geliştiriciler, test uzmanları ve projede pay sahibi olan herkesin sürece dahil edilmesi önemlidir. Gereksinim toplama, yalnızca iş analistlerinin ve proje yöneticilerinin alanıyla sınırlı olmayan ortak bir faaliyet olarak değerlendirilmelidir.

Herhangi bir yazılım geliştirme projesine başlamadan önce, gereksinim toplama amacı ile sorulması gereken temel sorular şunlardır:

  • Projenizle ilgili belirgin bilgiler, benzer örnekler veya çalışmak istediğiniz uzman detayları nelerdir?
  • Hazırlanacak iş ile sizin yapmayı hedeflediğiniz şeyler nelerdir?
  • Size teslim edilmesini istediğiniz nedir?
  • Sistemi neden inşa ediyoruz?
  • Sistemden ne gibi faydalar elde etmeyi umuyoruz?
  • Projeniz üzerinden satış ve tahsilat yapacak mısınız?
  • Sipariş alma yöntemi nasıl olacak?
  • Tahsilat yöntemi nasıl olacak?
  • Kampanya, indirim ve çapraz satış yöntemleri olacak mı?
  • Projede kullanıcılar olacak mı?
  • Farklı rollere sahip kullanıcılar olacak mı?
  • Kullanıcılar, profil oluşturabilecek mi?
  • Konum bilgisine ihtiyacınız var mı?
  • Bildirim olması gerekiyor mu?

Bu soruları doğru bir şekilde cevaplamadan, plansız bir şekilde proje geliştirmek, proje özelinde kötü sonuçlara neden olabilir, ilave kaynak ihtiyacı, artan maliyet ve uzayan proje geliştirme sürelerine yol açabilir. Bu ve bunun gibi sorulara doğru cevap arayarak, bu cevapları bir belgeye dökmek proje yöneticisinin ve geliştiricisinin projeyi iyi planlamasını ve tahmin etmesini sağlayacaktır.

Devlynk Gereksinim Dokümanı Oluşturucu

Devlynk, bugüne kadar sahip olduğu ve içinde yer aldığı yüzlerce proje geliştirme süreci sayesinde, siz proje sahiplerinin doğru bir proje gereksinim dokümanı oluşturabilmesine yardım ediyor. Devlynk proje gereksinim dökümanı oluşturucu uygulamasını kullanarak, adım adım sorulara cevap verebilir, proje ihtiyaçlarınızı detaylandırabilir, proje paydaşları ile paylaşabileceğiniz ve üzerinde çalışabileceğiniz bir dosya oluşturabilirsiniz. Böylelikle proje yöneticilerinin ve yazılım geliştiricilerin proje ihtiyaçlarını doğru ve eksiksiz anlamasını sağlayabilirsiniz.

Gereksinim toplama, proje yönetiminin en önemli bir parçalarından biridir. Amacınız, müşterinin istediğini sağlamanıza olanak tanıyan iyi tarif edilmiş ve üzerinde anlaşmaya varılmış bir dizi gereksinim oluşturmaktır. Bu gereksinimlerden, sağlam ve güvenilir bir yazılım çözümü tasarlayabilir ve sunabilirsiniz. Sonuçta, bir yazılım sistemi oluşturmanın en zor kısmı ne inşa edeceğinize karar vermektir.

Projelerinizin, düşüncelerinizi ve hayal dünyanızı hep dinamik tutması dileğiyle.

Devylnk.