Başarılı Bir Freelance Yazılımcı Nasıl Olunur?

ABD’de 2014 yılında 53 milyon olan freelancer sayısı 2020’de 59 milyona yükseldi. 2027 yılına kadar, freelancer çalışan sayısının tüm ABD işgücünün yarısından fazlasını temsil ederek 86,5 milyona çıkması bekleniyor. Freelancer çalışma alanları hızla büyüyor!

Ve freelancer’ların %51’i hiçbir parasal teklifin onları kurumsal hayata geri getirmeyeceğini söylüyor. Bütün bu verilere baktığımızda freelancer’ların hayat tarzlarını devam ettirmeleri uzun bir dönem boyunca onlara fayda sağlamaya devam edecek. 

Devam etmemeleri için bir neden olduğunu da söyleyemeyiz. Çünkü programlama, pazarlama vb. işler yapan freelancer’ların ortalama kazancı saatte 28 ABD doları. Bu da Amerika’daki işgücünün %70’inden daha fazla kazanmak demek. 

Açıkçası freelance çalışma hakkında çok düşünmemize gerek yok. Freelance Çağı’na Hoşgeldik! Artık siz de freelance sahalara çıkmak ve kendinizi başarılı bir freelance yazılımcı yapmak istiyorsanız, size yardımcı olacak 5 önerimiz var. 

1. Adet Değil, Kalite Önemlidir 

İlk önerimiz, freelance iş ilanları bulunan herhangi bir web sitesine göz atmanız. Çünkü karşınıza çıkan seçenekler karşısında şaşkınlığa uğrayacaksınız! Düzinelerce ve düzinelerce freelance iş. Hepsini alabilmek mümkün olsa? 

Çok fazla freelance iş ilanı olsa da, her iş kendi içinde ayrı ayrı beceri ve kalite gerektiriyor. Mümkün olduğunca diğer programlama dillerini öğrenerek, projelerde yer alarak ve farklı platformları kullanarak kendinizi geliştirmek, işinizin kalitesini artıracaktır.  

Tabi birçok farklı alanda ilerlemek, sizi bir işte uzmanlaşarak ‘çok iyi’ olmaktansa ‘sadece iyi’ yapabilir. İşinizde uzmanlaşarak ona değer katmak, müşterilerinizle daha güçlü ilişkiler geliştirmenizi ve işinizde daha organize, üretken ve profesyonel olmanızı sağlamaktadır. 

2. Müşterilerin İşlerini Geliştirmelerine Aktif Olarak Katkıda Bulunun! 

Sadece sizden isteneni yaparak işinizi tamamlamak oldukça kolaydır. Fakat müşterilerinizle iletişim kurarak sunduğunuz değeri arttırmanın daha iyi bir yolu var. Onlara ürünlerini iyi duruma getirecek geri bildirimler vermek!

Örneğin müşteri deneyimini geliştireceğini düşündüğünüz bir öneriniz var veya projedeki önceliklendirmelerinin ürünü lunch etme zamanını geciktirebileceğini fark ettiniz. Müşterilerinizle hemen konuşun. Projenin başarısına katkı sağlayabileceğinizi göstererek, birçok yazılımcıdan daha değerli hale gelebilirsiniz. 

3. İletişim Kurma Becerinizi Geliştirin

Eğer bir şirkette yazılımcı olarak çalışıyor olsaydınız, her sprint için size yapacaklarınızı hazırlayan bir Ürün Yöneticisi ile çalışacaktınız. Fakat bir freelancer olarak siz, kendinizin yöneticisisiniz! Bu da sizden istenen işleri netleştirmek için müşterileriniz ile düzenli ve sürekli iletişim kurmak anlamına geliyor. 

İletişiminizin içeriğine, yapılacakları belirlemenin yanında, verdiğiniz hizmet karşılığında alacağınız ödeme ve iş performansınızla ilgili geri bildirim almak da dahildir. Aynı şekilde siz de müşterilerinizin size olan davranışlarının iyi olmadığını düşünüyorsanız geri bildirim vermeye hazır olmalısınız. 

Tabi bütün bu iletişim becerisine, bir şirkette çalışıyor ve sadece ürün yöneticinizle ve ekip arkadaşlarınızla iletişim kuruyorsanız muhtemelen ihtiyacınız olmayacaktır. 

4. Daima Yeni Müşteriler Arayın

Freelance işlerin belirsiz doğası gereği, müşteriler gelip gidecektir. Çalışmayı sürdürebileceğiniz yeterli imkanınız olduğu sürece, sürekli yeni müşteriler arıyor olmalısınız. Bu, gelirinizde oluşabilecek herhangi bir durgunluktan kaçınmanızı ve istikrarlı bir iş akışına sahip olmanızı sağlayacaktır.

5. Open-Source Projelere Katkı Sağlayın 

Her yazılımcı kariyerinin bir noktasında open-source kodlardan yararlanır. Ve bu  open-source projelere katkı sağlamak (ve süreçte yeni beceriler geliştirmek) her yazılımcının karşılıklı give-back kültürü oluşturmasını sağlar.

Açık kaynaklı projelere yardım etmek, yazılım geliştirebileceğiniz yeni platformlar tanımanızı ve yeni beceriler edinmenizi sağlayacaktır. Ayrıca büyük, esnek zamanlı çalışan ekipler ile nasıl iş yapılacağını öğrenmenizi sağlar. Çünkü herkes, her an, kendi zamanına göre bu projeler üzerinde çalışır! 

Freelance Hayata Doğru Şekilde Başlayın

Freelance çalışma tarzı, bir şirkette çalışmaktan çok farklı. Fakat bu cesur, yeni ve hızlı çağda başarılı olmak için doğru beceriler ve araçlarla kuşanmanız gerekiyor. 

Freelance çalışma yolculuğuna başlamanın en iyi yollarından bir diğeri ise müşterileriniz ile çalışabileceğiniz işe yarar bir platform bulmak! Tam burada Devlynk olarak biz, freelance çalışma süreciniz için ihtiyacınız olan her şeyi platformumuz aracılığı ile sağlıyoruz. 

Platformumuz, ayrıntılı bir profil oluşturarak projelere teklif vermenize, müşterilerle iletişim kurmanıza, proje sürecini takip etmenize, dosya paylaşım araçları ile güncelleme yapmanıza ve güvenli bir şekilde ödeme almanıza yardımcı oluyor.

Başlamaya hazır mısınız? Hemen profilinizi oluşturun ve teklif vermeye başlayın!

Follow Us On Social Media

Linkedin, Twitter