Freelance Dünyasında En Yeni 4 Eğilim

Tahminlere göre 2021’in sonuna kadar Amerikan işgücünün 67,6 milyonunun (veya %42’sinin) tam zamanlı freelance çalışanlar olacağı öngörülüyor.

Freelance çalışma modelindeki bu hızlı büyüme, büyük ölçüde freelance çalışmanın istihdam denkleminin her iki tarafına da getirdiği birçok faydadan kaynaklanmaktadır. Freelance çalışanlar, esnek çalışma modelini seçmelerinin bir numaralı nedeni olarak çalışma özgürlüğünü öne sürüyorlar. Bunun yanı sıra, düşük işletme maliyetleri nedeniyle birçok işveren de freelance çalışanları tercih ediyor!

Eğer siz de bu gelişmekte olan yetenek kaynağından yararlanmak istiyorsanız, nereden başlayacağınızı bilmenize yardımcı olması için mevcut eğilimlerden bazılarının neler olduğunu bilmelisiniz.

Şu anda freelance sektöründe, hem büyük hem de küçük şirketlerde ilgi çeken ilk dört eğilim şöyle:

1.Karma istihdam popüler hale geliyor

Freelance çalışanlar ve tam zamanlı çalışanlardan oluşan becerikli (çevik) ekipler, proje yöneticilerine çalışma programlarını düzenleme ve özelleştirme konusunda daha fazla özgürlük verir.

COVID-19 salgını, çevik bir ekibe sahip olmanın faydalarına dikkat çekti. Tam zamanlı freelance çalışanlar; ofis alanı, sağlık hakları gibi genellikle tam zamanlı ofis çalışanları ile ilişkilendirilen diğer işletme giderlerini gerektirmediklerinden operasyonel maliyetleri azaltır.

Artık daha fazla şirket de kârlılıklarını artırmak için part-time uzaktan çalışanları değerlendiriyor. Harvard Business School ve Boston Consulting Group tarafından yapılan bir araştırma da bunu doğrular nitelikte. Araştırmaya göre, şirketlerin %90’ı tam zamanlı çalışanlardan ve freelance çalışanlardan oluşan karma bir işgücünün kendilerine rekabet avantajı sağlamaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

2. İşletmeler, uzmanlık vasıfları için serbest çalışanlara yöneliyor

Profesyonel freelance çalışanlar artık şirketlerdeki teknoloji boşluğunu da dolduruyor. Bilişim Teknolojisi (BT), Yapay Zeka (AI), büyük veri, yazılım uygulamaları ve Nesnelerin İnterneti (IoT) girişimlerinin tümü, özellikle tam zamanlı yetenekleri işe almak için kaynaklara sahip olamayacak küçük şirketlerde, yüksek düzeyde eğitimli part-time çalışanlardan sağlanmaktadır.

Yeni teknolojilerin hızla benimsenmesi, uzman freelance çalışanlara olan talebi artırıyor. Gerekli becerilere sahip nitelikli part-time çalışanlar artık daha yüksek ücretler için pazarlık yapabilir ve kendilerine hitap eden işi seçebilir. Nitelikli freelance çalışanlar, teknoloji odaklı şirketler için değerli varlıklardır. Bu şirketlerin hizmet sunumunu en üst düzeye çıkarmalarına ve kârlılıklarını iyileştirmelerine yardımcı olur.

3. Uzmanlar freelance çalışmayı tam zamanlı çalışmaya tercih ediyor

Şirketler için, bütün bir ekip yerine, nitelikli bağımsız çalışanlardan hizmet almak daha ucuz ve verimlidir. Aynı zamanda, nitelikli çalışanlar, freelance iş esnekliği nedeniyle artık part-time çalışmayı tercih etmektedir.

Freelance çalışmanın hem işverenlere hem de çalışanlara fayda sağladığı açıktır ve eğilimler, hem freelance çalışanların hem de freelance iş pozisyonlarının artmaya devam edeceğini göstermektedir.

4. İK yöneticileri artık Freelance iş platformlarını tercih ediyor

İK departmanları giderek daha fazla freelance çalışanlara yöneliyor ve İK profesyonellerinin %47’si artık bağımsız çalışanları tercih ediyor.

Freelance ve bağımsız çalışanları işe almak da kolaylaşıyor! Birçok İK uzmanı için, çevrimiçi freelance çalışma pazarları bir yetenek kaynağı olarak görülmekte ve geleneksel İK firmalarının yerini almaktadır. Bu platformlar, şirketlerin yalnızca işçi aramasına ve işe almasına değil, aynı zamanda ödemelerini ve teslimatlarını doğrudan bir web arayüzü aracılığıyla yönetmesine izin veren özellikleri de birleştirmektedir.

Siz de freelance dünyasını keşfedin!

Serbest çalışmanın kalıcı olduğu açık. Artık hem serbest çalışanlar hem de işverenler birbirleriyle bağlantı kurmak için doğru platformlara ihtiyaç duyuyor.

Devlynk’te, tamamen platformumuz içinde birlikte çalışabilecek, kaliteli müşteriler ve freelance developer’lardan oluşan bir ekosistem sağlıyoruz. Devlynk, başarılı developer’ların yazılım projesi olan müşterilerle bağlantı ve iletişim kurmasına, çalışmasına olanak tanır. Görev yönetimi ve güvenli ödeme özellikleri, istihdam denkleminin her iki ucunda da tam şeffaflık ve hesap verebilirlik olmasını sağlar.

Devlynk ile şimdi çalışmaya başlayın ve freelance çalışma devrimine siz de katılın!