İşe Alım Maliyeti

Çalışanları işe almak maliyetlidir. Uzun vadede karşılığını verebilecek bir yatırım olsa da, her bir çalışan için ne kadar harcadığınızı görmek gerçekten çarpıcıdır. Ve bu maliyete, yanlış işe alım kararı vermenin neye mâl olacağı dahil bile değildir!

İşe alım sürecini etkileyen pek çok faktörü göz önüne alarak, yeni bir çalışanı işe almanın maliyetinin dökümünü sizin için bir araya getirdik. Haydi bakalım!

Çalıştırma Maliyeti

Türkiye’de yeni başlayan, Junior Developer/Programmer için ortalama maaş 7.750 TL‘dir ve sektörüne, konumuna göre bazı değişikliklerle birlikte pozisyonu doldurmak yaklaşık 42 gün sürer.

Bu ön maliyet, üçüncü taraf işe alım ajansları, kurum içi işe alım ekibi maaşları, iş ilanı panosu gönderileri için basılı, çevrimiçi ve sosyal medya reklamları aracılığıyla aday bulma maliyetlerini de içerir.

Bunlara ek olarak, geçmiş kontrolleri (sabıka kaydı, sigorta geçmişi vs.), istihdam öncesi değerlendirme testleri, diğer dahili ve harici işe alım maliyetlerini de hesaba katmanız gerekmektedir.

Eğitim Maliyeti

Ortalama olarak, iş verenler yeni çalışanların eğitim ve geliştirme girişimlerine yılda 1.252 dolar harcamaktadır. Şirketler, yeni işe alınanlardan üretkenliği ve yeterli getiriyi sağlamak için bu işe alım maliyetlerine katlanmak zorundadır.

Eğitim maliyetleri; iş başında eğitimi (on-the- job training), mentörlük girişimlerini, oryantasyon maliyetlerini ve başlangıç eğitimini içerir. Bu maliyetler genellikle şirketler ve bölgeler arasında farklılık göstermektedir. Aynı zamanda şirket büyüklüğü, çalışanın beceri seti ve uygulanan eğitim türü gibi farklı faktörlerden de etkilenebilir.

Ayrıca, bu yeni işe alınanların eğitimleri için harcadıkları zamanın sizin ücretini ödediğiniz zaman içerisinde ancak üretkenlikleri dışında kullanılan bir zaman olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmalısınız.

Maaşların maliyeti ve çalışanlara sağlanan yan haklar

Çalışan maaşları, çoğu şirket için en büyük gider kalemidir. Amerikan şirketleri, toplam harcamalarının %70,4‘ünü çalışanlarının maaşlarına ve sosyal haklarına harcamaktadır.

Ortalama olarak, çalışanlara sağlanan haklar, çalışanın temel maaşının 1,2 ila 1,45 katı arasındadır. Çalışanlara sağlanan yan haklar, farklı şirketlerde şirket büyüklüğüne, kültürüne ve yıllık ciroya göre değişebilir.

Temel haklar; tıbbi izin, ücretli izin, emeklilik yardımları, sağlık ve hayat sigortasını içerir. Çalışanlara sağlanan yan haklar bir şirketin işgücü maliyetlerini artırsa da, bu faydaları sunarak çalışanlardan elde ettiğiniz verimlilik artışının bu işgücü maliyetini karşıladığını gösteren kanıtlar bulunmaktadır.

Hatalı işe alım maliyeti

Hatalı işe alımlar, yeni çalışanların şirket kültürünüz, gelenekleriniz, hedefleriniz, hedefleriniz veya diğer çalışanlarınızla uyuşmadığı ve bu nedenle şirketinizin başarısını olumsuz etkilediği durumları ifade eder.

Hatalı olarak gerçekleştirilen işe alımlar bir şirket için son derece maliyetlidir. Link Humans, marka ajansı CEO’su Jörgen Sundberg, hatalı bir işe alım sürecinin maliyetini; işe alma maliyetleri, işe alım kaynakları ve ödenen maaş açısından değerlendirildiğinde yaklaşık 240.000 dolara denk gelen bir maliyet olarak tahmin etmektedir.

ABD Çalışma Bakanlığı, ortalama olarak, hatalı işe alımların şirketlere ilk yıl kazançlarının %30’una mal olduğunu ve iyi bir işe alımdan %41 daha az üretkenliğe sahip olduğunu tahmin etmektedir.

İşe alım maliyetlerini en aza indirin!

Doğru yeteneği işe almak uğraştırıcı bir süreçtir. Sonuçta binlerce dolar ve çok fazla zaman harcadıktan sonra bile, mükemmel bir uyum garanti değildir.

Serbest yazılım geliştiricileri ve işverenleri bir araya getiren bir platform olan Devlynk‘i kullanarak işe alım süreçlerinizi şansa bırakmayın! Sürecimiz, iş yükünüzü yerine getirebilecek nitelikli yeteneklerle otomatik olarak bağlantı kurmanızı sağlar. İşe alım ve eğitim süreçleri için zahmete girmenize gerek yok; Devlynk ile yeni çalışanlarınız size gelsin!

Taleplerinizi şimdi bize iletin ve ihtiyacınız olan yetenekle çalışmaya başlayın!