Ne Zaman Full-Time Freelancer Yazılımcı Olmalı ve Kendiniz İçin Çalışmalısınız?

Düzenli işinizi bırakarak freelancer bir yazılımcı olmayı hayal ediyor fakat ne zaman freelance yazılımcı olarak iş yapmaya başlayacağınızı bilmiyor musunuz? 

Dürüst olmak gerekirse freelance yazılımcı olarak çalışmak stresli ve zaman gerektiren bir hayat tarzı oluşturabilir, eğer bunu yapmaya hazır değilseniz. Bununla birlikte işinizden ayrılmak, full-time freelancer olarak çalışmaya başlamak ve ardından kendi işinizin patronu olmak için en doğru zamanı bulmak zor olabilir. 

Emin olun birçok insan freelance çalışma kararını ihtiyaçlardan dolayı alır. Bu ihtiyaçlar, boş zamanda işleri istedikleri gibi planlayabilmek yada her ay alabilecekleri sabit bir maaş ile sağlık ve emeklilik planlarını yapabilmek.

Ve kariyeriniz için vereceğiniz kararı bakımını üstlendiğiniz kişiler (çocuk, ebeveyn vb.), mevcut şirkette çalıştığınız sürenin uzunluğu, yılda ne kadar tatile gittiğiniz ve genel anlamda hayatınızdan bu hali ile ne kadar memnun olduğunuz etkileyebilir. 

Bu nedenle freelance yazılımcı olarak işe başlamadan önce, freelance çalışma ile ilgili öğrenebileceğiniz kadar çok şey öğrenmek daha iyi olacaktır. Bu sayede 9-5 işinizin konforundan ayrılmadan önce, freelance çalışmaya gerçekten hazır olup olmadığınıza karar verebilirsiniz. 

Kendi İşinde Çalışmak Ne Anlama Geliyor?

Kendi işinizde çalışmanın çok fazla kolaylığı varken, düzenli bir işten ayrılmanın da sanki önceden anlaşılmış gibi kendine özgü zorlukları olabiliyor.  

Freelancer çalışmanın zorluklarında gezinmek ve başarılı olmak istiyorsanız, düzenli gelirinizi bırakmadan önce hedefleriniz ve motivasyonunuz konusunda çok net olmalısınız. 

Sıradaki soru şu, freelance yazılımcı olarak çalışmak sizin için ne ifade ediyor? İşin asıl anlamını bulmak için kendinize şu soruları sorun: 

Haftada 40 saatinizi bırakmaya hazır mısınız? (70 saat çalışabileceğiniz ihtimalini de kabul etmelisiniz)

Çoğu kişi freelance çalışmanın hafta içleri iş yerinde 40 saat çalışmamak olduğunu varsayar. Daha fazla yanılamazlardı.

Freelance çalışmaya başladığınız an, zamanınızı yönetme sorumluluğu size aittir ve bu daha kolay ilerleneceği anlamına gelmez. Örneğin bir aileniz varsa ve evden çalışıyorsanız muhtemelen çalışma saatlerinizi onlara göre ayarlamanız gerekecek. Yalnız yaşıyor ve evden çalışıyorsanız alışveriş, yemek yapmak ve ev işlerine de zaman ayırmanız gerekecektir. 

Bütün bunlar size freelance çalışarak sabit mesailerden kurtulma özgürlüğü sağladığı anlamına geliyor. Ancak aynı zamanda haftada +70 saat çalışabileceğinizi kabul etmelisiniz. Özellikle yeni başladığınızda ve yeni yeni müşteri almaya başladığınızda!

Eğer buraya kadar sorun yaşamıyorsanız (sabit müşterilerle devam etmek, kendi elemanınızı almak gibi) düşünmeniz gereken bir sonraki şey, kazandığınız parayı nasıl yöneteceğinizdir. 

Maddi durumunuzla yüzleşmeye hazır mısınız? 

Ne kadar para kazandığımı nasıl takip ederim? Verdiğim hizmetlerden ne kadar kazanmalıyım? İyi bir kar marjı nasıl olur? 

Bu soruların tümü freelancer çalışanların kendilerine sorduğu sorular.

Tabi ki kendiniz için çalışma fikri heyecan verici. Belki de kendi işinizin patronu olmayı, nomad hayat tarzı benimseyip göçebe yaşamayı veya sadece istediğiniz kadar çalışmayı sürekli hayal etmişsinizdir. 

Ancak konu freelance çalışan olarak başarılı olmaya geldiğinde, kazanacağınız gelirin sizi tatmin ettiğinden ve bu finansal şeklin size uygun olduğundan emin olmalısınız. 

Bu nedenle full-time freelance yazılımcı olmadan önce aşağıdaki olası durumları giderebileceğiniz yollar düşünün;

  • Şu an ne kadar borcunuz var?
  • Sabit geliriniz olmadan 1-2 yıl yetecek birikime sahip misiniz? 
  • İşler planladığınız gibi olmazsa kendinizi destekleyebilecek misiniz? (Bir B planınız var mı?)

Gerçek şu ki freelance çalışmak size sabit bir gelir getirmiyor olacaktır. Gelecek ay ne kadar kazanacağınızı bilemeyeceğiniz için, müşteri bulabilme yeteneğiniz gelir artışı sağlamak için kritik bir öneme sahiptir. 

Aynı zamanda birçok kişinin yapmaya hevesli olmadığı konu, finansal durumunuzu kendinizin  yönetecek olmasıdır. Bazı freelance çalışanlar gelirleri hesaplamak için muhasebeciler ile çalışır. Xero, QuickBooks veya Zoho Books gibi yazılımlarda, e tablolar üzerinden tüm finansal işlemlerin kaydını tutmanız gerekir. 

Müşterileriniz ile anlaşmaya hazır mısınız? 

Freelance çalışma ağırlıklı olarak networking yapabilmeye bağlıdır. Eğer hali hazırda yazılım projelerine freelancer ihtiyaç duyan büyük bir network sahibi iseniz, harika! Freelance yazılımcı olmak için iyi bir konumdasınız diyebiliriz. 

Eğer böyle bir fırsatınız yoksa, freelance çalışanların müşteri bulabilecekleri birçok platform var. Bu platformlarda projelerine veya kampanyalarına sözleşmeli olarak yazılımcı arayan şirketler ile  sözleşmeli olarak çalışabilirler. UpWork ve Freelancer.com gibi freelance işlerin olduğu siteler, kaydolarak müşteriler bulabileceğiniz yerlerden sadece birkaçı. Veya Devlynk gibi sadece yazılım sektörü için freelance iş sağlayan özel bir siteyi seçebilirsiniz. 

Bir sözleşmeyi bitirdikten sonra yeni ve farklı bir müşteri ile çalışacaksınız ve bazıları diğerlerinden daha zor olabilir. Müşterilerinizin isteklerini ne kadar yerine getirmeniz gerektiğini, ne zaman çizgi çizmeniz gerektiğini ve pozitif bir çalışma sürdürmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü bu sadece tekrar iş kazanmanıza yardımcı olmaz. Fakat bir tek kötü yorum freelance çalışma kariyerinize ciddi bir şekilde zarar verebilir. 

Bazı freelance çalışanlar freelance sektöründe ilerlemek için ortalamanın üstünde insani becerilere ve insanüstü bir sabra sahip olmanızı tavsiye eder. 

Artık müşterileriniz ile olan ilişkilerinizi ve satış görüşmelerinizi yönetebileceğinizi düşünüyorsanız bir sonraki büyük soruyu soralım. 

Kendinizden Sorumlu Olmaya Hazır Mısınız? 

Başarının özünün kendi şirketinizi kurmak ve kendiniz için çalışmak olduğunu düşünüyorsunuzdur. Freelance çalışmak kendi yazılım şirketinizi kurmak için güzel bir yol olabilir ki bu kendi çalışanlarınızı işe almak demek. Ancak yine bundan önce kendinizi ve işinizi nasıl yöneteceğinizi bilmeniz gerekir. 

Başarılı bir freelancer olmak için aşağıdakilere ihtiyacınız var;

  • Üstün Zaman Yönetme Yeteneği: Kendi kendine mi başlıyorsun veya seni zorunlu tutan biri olmadan da bir programa bağlı kalabilir misin? 
  • Risk Alma Yeteneği: Bir şeyler ters gittiğinde pes etmeden veya yardım için eve geri dönmeden işi tamamlayabilir misin? 
  • İş Süreçleri Bilgisi: Pazarlama, satış , müşteri ilişkileri ve proje yönetimi yapabilir misiniz? 

9/5 ve freelance iş arasındaki en büyük farklardan biri, kendi sprintlerinizi planlamanız, kendi hedeflerinizi koymanız ve bunlara bağlı kaldığınızdan emin olmanızdır. (Bunu kimse sizin yerinize yapmayacak) Bir programa uyma ve hedeflerinize istikrarla ulaşmada iyiyseniz, büyük ihtimal freelance çalışan olarak başarılı olursunuz. 

Full-time freelancer olarak çalışmak için doğru zaman mı? 

Bu sorulara ‘Evet!’ cevabını verdiyseniz harekete geçin! Dışarı çıkın ve full-time çalışan freelance bir yazılımcı olmaya başlayın!

Gerçekleri konuşuyoruz, freelance çalışmak zor olabilir. Full-time freelance yazılımcı olmak çok fazla zaman, özveri ve emek gerektirebilir. Fakat aynı zamanda sahip olabileceğiniz en kazançlı işlerden biri olabilir. 

Peki freelancer olarak ilk müşterinizi bulmaya hazır mısınız? Bugün Devlynke kaydolun ve yüzlerce yazılım işine erişim sağlayın!

Follow Us On Social Media

Linkedin, Twitter