Devlynk Kurucu Ortağı Ali Aksakarya’dan Freelance Yazılımcılarla Çalışmak İsteyen Şirketlere Tavsiyeler

Sizce freelance yazılımcı arayan şirketler neden Devlynk kullanmalı?

Yazılım geliştirme süreçleri, diğer tüm zanaat alanlarında olduğu gibi bireysel yeteneğe çok bağlı süreçler. Süreçler metodoloji, analiz ve testle desteklenerek insan faktörü azaltılsa da her zaman projedeki geliştirici, hız ve çıktı kalitesinde en önemli rolü oynar. Bu nedenle, geniş geliştirici havuzu içinden en doğru kaynağı bulmak için Devlynk ideal platformdur.

Sizce Devlynk’i diğer platformlardan ayıran en önemli 3 özellik nedir?

Bence Devlynk’i diğer platformlardan ayıran en önemli özelliklerin başında yazılım dikeyinde olması geliyor. Öte yandan geliştiricilerin seçilerek platforma alınması ve Devlynk’in müşteri/sağlayıcı buluşturmanın ötesinde proje yönetim araçları  sunması da farklılık yaratıyor. 

Şirketler freelance yazılımcı seçerken  nelere dikkat etmeli?

Şirketler freelance yazılımcı seçimlerinde geliştiricinin önceki projelerini mutlaka dikkate almalı. Teknoloji stack’i ile uyum da oldukça önemli. Proje ekibi ile geliştirici arasındaki iletişim verimliliğini ve zaman dilimi uyumunu da dikkat edilmesi gereken diğer noktalar olarak görüyorum.

Bugün Fortune 500 şirketlerinin %33’ü freelance platformlar kullanarak freelancer’larla çalışıyor. Sizce bu artışı önümüzdeki yıllarda da görecek miyiz? 

Kesinlikle. 5 yıl içinde şirketlerin tamamının freelancer’larla çalıştığını görebileceğiz. Tüm projeler için olmasa da bir çok iş için bu durum geçerli olacak.

Günümüzde küçük ve orta ölçekli şirketlerin freelance yazılımcılarla çalışmaya bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şirketler, freelance yazılımcı ile çalışma süreçlerine sadece uygun maliyetli bir tercih olarak bakmamalı,  konuya aynı zamanda doğru yeteneği doğru zamanda sürece dahil etme motivasyonuyla da yaklaşmalılar.  Bu bakış açısı bir şirketin boyutu ve iş hacmi küçük bile olsa başarılı projelere imza atmalarını sağlayacaktır.

Şirketlerin projelerini yayınlarken en çok dikkat etmeleri gereken noktalar nedir?

Şirketler kesinlikle proje yayınlama sürecinde belirsiz ifadelerden kaçınmalı. Projeyle ilgili mümkün olduğunca fazla detay paylaşmalı. Benzer platformlar, örneklerle anlatılarak desteklenmeli, örneklerin tam olarak hangi kısımlarının örnek olduğuyla ilgili net bilgiler verilmeli. Öte yandan projeler mümkün olduğunca parçalanmalı ve sayısı artırılmalı. 

Devlynk’le çalışan şirketlerin elde ettiği en önemli katma değer nedir?

Şirketler Devlynk’le çalıştıklarında ihtiyaç anında en doğru kaynağı sürece dahil ederek, hem uygun maliyetli hem doğru çözümü en hızlı şekilde sağlama şansı elde ediyor.

Freelance yazılımcılar ile çalışmak isteyen şirketlere vereceğiniz en önemli 3 tavsiye nedir?

Mutlaka günlük bazda iletişim sağlamalarını öneriyorum. Freelance yazılımcı ile irtibatı sağlayacak tek bir yetkili  olmalı. Analiz ve talep açık,  net şekilde iletilmeli, sorular cevaplanmalı ve belirsizlikler sürecin en başında giderilmeli.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada önümüzdeki 10 yıl içerisinde freelance çalışmanın yaptığı iş miktarında % 168 artış bekleniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Covid-19 salgınının etkileri de göz önünde bulundurulduğunda, yepyeni bir çalışma düzenine geçiş yapıldığını söyleyebiliriz. İnternet erişimi ve hızının artması, süreçlerin dijitalleşmesi, freelance çalışmayı kolaylaştıran araç ve platformların artışı göz önünde bulundurulduğunda oldukça makul bir beklenti diyebiliriz.

Sizce Covid-19 sonrasında da şirketler freelance yazılımcılarla çalışmayı sürdürecek mi?

Pandemi çalışma hayatına birçok kalıcı iz bırakacak, uzaktan çalışma kültürü ile kol kola yürüyen freelance çalışma biçimi de bunun en yoğun gözlemlenebilecek örneklerinden biri olacak.

Freelance çalışma yönteminin uzun vadede şirketlere sağlayacağı yararları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğru kaynak yönetimi ile daha düşük maliyet ve sürelerde daha iyi sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum. Ölçülebilir ve planlanabilir bir proje yaklaşımı şirketlerin çalışma kültürüne yerleştikçe, kalabalık ve verimi düşük ekipler, yerlerini çok daha doğru yönetilen kaynaklara bırakacak.

Teşekkürler Ali Aksakarya.