Yazılım İş İlanı Başvurusunda Dikkat Etmen Gerekenler

Yazılım iş ilanı başvurusunda dikkat etmen gereken maddeleri senin için bir araya getirdik.
Vikipedia’ya göre Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen mühendislik dalıdır. 

Yazılım mühendisliği tanım olarak “karmaşık yazılım sistemlerinin belirli bir hedefe ve sisteme dayalı olarak belirli prensipler ve yöntemler kullanılarak geliştirilmesidir.” Yazılım mühendisliği belirli aşamalardan oluşmaktadır. Yazılım geliştirmenin yanında yazılımı işletmek de yazılım mühendisliğinin en önemli görevlerindendir. 

Bu Blog yazımızda, şirketlerin yazılım mühendislerinden beklentileri nelerdir, bir yazılım mühendisi mülakatlara nasıl hazırlanmalı, gibi soruların cevaplarını Solid ICT İnsan Kaynakları Yöneticisi Büşra Küçükhüseyin ile sizler için cevapladık.

Yazılım iş ilanı başvurularında işte dikkat etmen gerekenler! 

1. Şirketi Araştır

Yazılım iş ilanına başvururken hazırlanma sürecinin ilk adımıdır. Yazılım iş ilanına başvuru sürecine şirketi araştırarak başla. İnsan Kaynakları tarafından planlanan görüşme öncesi şirketin tarihini, teknolojilerini ve ekibi öğrenebilmek adına biraz araştırma yapmak ve görüşme öncesinde fikrinin olması ilk görüşmenin daha efektif geçmesini sağlayacaktır. Çoğu şirketin web sitesine gidip hakkımızda bölümünü okuyarak yapabilirsin. 

2. Kendini Olabildiğince Akıcı Tanıt

Yazılım iş ilanına başvurduktan sonra iş görüşme sürecinin ilk kısmında karşılıklı olarak tanışma yaparsın. Tanışmada senden eğitimin, yaptığın projeler, deneyim ve var ise çalıştığın geçmiş şirketlerin hakkında az ama öz tanıtım konuşmanı yapman beklenecektir. İş görüşmesi öncesi bu bilgilerin aklında hazır olması işini kolaylaştıracak. Tanıtım konuşman, 2 dakikadan kısa, 6 dakikadan fazla olmamalıdır.

Geçtiğimiz yıllarda popülaritesini kaybeden ama bir dönemin en sık sorulan “Neden bu şirket?” sorusuna ise hazırlık olmanda fayda var. Bu soru geldiğinde ücret beklentin, yan haklar yerine şirkete sağlayabileceğin katkılar, orada çalıştığında yapmayı hayal etiklerin ve kariyer yolculuğunuzda şirketin kültürü, vizyonu ile örtüşen noktalar hakkında konuşman her zaman artı puan kazandırır.

3. Özgeçmişini Detaylandır

İnsan Kaynakları özgeçmişini hem senden önce hem de mülakat sırasında seninle birlikte inceleyecek. Özgeçmişinde yazan detaylar hakkında senden bilgi almak isteyecekler. Bu nedenle özgeçmişini hazırlarken dürüst ve tutarlı ol. Aynı zamanda Özgeçmiş senden önce İnsan Kaynakları Birimine gittiği için özenle hazırlaman çok önemli. Çoğu şirket için özgeçmiş seni yazılım iş ilanı başvurusu için çağırmalarında ki ilk adımdır. Ne kadar özel, düzenli ve açık olursa, şansın o kadar artar.

4. Yetkinlik Bazlı ve Kişisel Sorulara Hazır Ol

Yazılım iş ilanı yayınlayan işe alım profesyonelleri seni daha iyi tanımak için önce özel sonra teknik sorular soracaktır. Özel sorularda ekip çalışmasına yatkınlığın, ekip uyumun test edilir.  Burada olabildiğince samimi cevaplar ver. Yetkinlik bazlı sorularda ise önceki işlerinde yaşadığın tecrübelerini nasıl değerlendirdiğini öğrenmeye çalışacaklardır. Mesela en büyük başarın neydi, bir projeni gerçekleştirirken en çok hangi zorlukla karşılaştın ve nasıl çözümledin, gibi sorularla spesifik olayları anlatmanı isteyeceklerdir.

5. Yanıtların Kısa ve Öz Olsun

En iyi yanıtlar açık, samimi ve yalındır. Çok konuşmak ve çok fazla ayrıntıya girmek yerine, kısa ve daha nokta atışı yanıtlar vermeye odaklan. Görüşmeci ilgileniyorsa ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsa, senden zaten daha fazla ayrıntı isteyecektir.

6. Soru Sor

Mülakatın sonunda soru sormak için zamanın olacak. Öğrenmeye ve iyi şeyler yapmaya istekliliğini gösteren sorular sormak, olumlu bir izlenim bırakmana yardımcı olacaktır.

Bu blog yazımızda seninle yazılım iş ilanına başvururken dikkat etmen gereken en önemli noktaları, sana en yararlı olacak şekilde düzenleyip, paylaştık. Devlynk ailesi olarak kariyerinin her zaman ileriye gitmesini dileriz!

Devlynk Developer Profilini Oluşturmak istersen : https://www.devlynk.com/